top of page

Hautakiven valmistusprosessi on vaativa ja aikaa vievä kokonaisuus

Hautakiven valmistus, ja mitä se todellisuudessa pitää sisällään. Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joihin saamme vastata koskien hautakivien valmistusta. Tässä kirjoituksessa pyrimme hieman avaamaan sitä prosessia, mistä kiven hinta muodostuu ja millaisia eri kokonaisuuksia sen valmistamiseen liittyy. Haudalle asennettu valmis hautakivi on pitkän työvaiheen lopputulos, jonka omaiset ja muut hautausmaalla liikkuvat ihmiset näkevät.


Kivialan yritysten välillä on paljon eri tapoja myydä ja valmistaa hautakiviä, joten tässä tekstissä kerrottu kiven matka valmiiksi hautakiveksi kuvaa meidän yrityksemme, Nokian Kivi Oy: tapaa valmistaa ja jalostaa myytävät tuotteemme.


Kiven matka alkaa louhimolta. Käyttämämme kivilaadut ovat kotimaista graniittia, joten hieman kivilaadusta riippuen, suurilta louhimoilta toimitetaan raakakiviaines omaan tuotantolaitokseemme. Louhimoilta kiviä myydään ja toimitetaan suurissa kiviblokeissa, joista sitten kiviveistämöllämme kivi jalostetaan pienemmäksi ja hautakiven paksuikseksi kivilaaniksi.

Oheinen kuva on Palin Granitin kivilouhimolta, missä louhitaan suosittua Mäntsälän punaista graniittia. Louhimolta toimitetaan yrityksemme tuotantotiloihin kuvan mukaisia raakakivi - blokeja, joista aletaan valmistaa hautakiven paksuisia kivilaaneja.
Raakakiviblokit painavat useita tonneja, käyttämämme kiviblokit ovat painoltaan 3 - 7 tonnin välissä. Raakakivibloki nostetaan eri työkoneita hyödyntäen vaijerisahalle, josta sitä aletaan muokata pienempiin osiin.

Raakakivibloki sahataan pienemmiksi "siivuiksi" vaijerisahalla. Vaijeria hyödyntäen suuri kivibloki pilkotaan noin 15cm paksuiksi laaneiksi, joka puolestaan on hautakiven vakiopaksuus Suomen hautausmailla.

Oheisessa kuvassa on kuvattuna kiven pinta, kun vaijerisaha on katkaissut suuren raakakiviblokin tarvittavan kokoiseksi palaseksi. Talviaikaan vaijerisahamme on kovassa käytössä, sillä silloin sahaamme paljon kiveä varastoon, kevään ja kesän asennuksia varten.


Kuten kuvasta voi huomata, timanttivaijeri on melkoisen ohut, mutta todella tehokas työkalu raakakiven sahaamiseen.


Kun kivi on saatu 15 sentin paksuiksi kivilaaneiksi, alkaa hionta. Kiven etupinta, eli hautakiven näkyvä osa hiotaan useita eri hiontakarkeuksia käyttäen kiiltäväksi. Hionta on tarkkaa ja aikaa vievää työtä, mutta kiiltävä ja tyylikäs lopputulos takaa parhaimman mahdollisen sävyn valmistettavaan hautakiveen. Eri kivilaadut käyttäytyvät hieman eri tavalla hiontaa tehdessä. Tiettyä kivilaatua voidaan joutua hiomaan paljon enemmän kuin toista kivilaatua. Kivissä on eroja, vaikka kotimaista graniittia hautakiviimme käytetäänkin.

Hionnan jälkeen kivestä aletaan valmistaa asiakkaamme toivomaa kivimallia ja kiven muotoa. Kivisahalla pystytään sahaamaan kivi sentilleen haluttuun mittaan ja muotoon. Luonnollisesti yksinkertaisemmat muodot kivessä, ovat nopeampia valmistaa kuin pyöreä, kaarevat tai terävät kulmat. Kaikki nämä pystytään kuitenkin toteuttamaan asianmukaisilla välineillä, joita käytöstämme löytyy.

Kiven etupinnan ollessa jo hionnan jälkeen kiiltävä, voidaan kivet sivut myös kiillottaa. Tämä onkin yleistynyt huomattavasti viime vuosina ja kiillotetut kiven sivut tuovat hautakiveen näyttävyyttä sekä helppohoitoisuutta. Sivukiillotus tehdään siihen tarkoitetulla hiomakoneella, joka hioo kiven näkyvät sivut kiiltäväksi, samalla tapaa kuin kiven etupinta on hiottu. Näkyvien sivujen kiillotus voidaan tehdä kaikille kivilaaduille.Kiven näkyvät sivut näyttävät sivuhionnan jälkeen samalta, kuin kiiltävä etupinta.Kun kivi on muodossaan ja sen kaikki pinnat on käsitelty toivotulla tavalla, alkaa tekstien ja koristeiden asettelu kiveen. Useimmiten tekstit tehdään tietokone-ohjelmaa hyödyntäen, joka tulostaa valmiin suunnitelman suoraan kiven mittojen mukaan kiveen kiinnitettäväksi. Tekstit ja koristeet sommitellaan ja asetellaan kiveen tarkasti, jotta varmistutaan niiden oikeista paikoista ja sopivuudesta kiveen. Useimmiten tekstit kaiverretaan kiveen, eli hyödynnetään hiekkapuhallusta paksun luonnonkumiteipin läpi. Kun kivi on kaiverrettu, alkaa viimeistelyvaihe joka kattaa kiven kaiverrusten käsittelyn. Kaiverrukset kullataan, hopeoidaan tai maalataan halutulla värillä, jonka jälkeen kivi on lähes valmis.

Myös eri pronssikoristeiden lisääminen suoritetaan kiven ollessa jo lähes valmiina

Lopuksi kiven reunat viimeistellään hiomalla niihin kevyet viisteet, jotka estävät reunojen halkeamia sekä tuovat kiven ulkoasuun tyylikkyyttä.


Louhimolta liikkeelle lähtenyt iso, useita tonneja painava raakakivibloki on jalostettu valmiiksi hautakiveksi ja on nyt valmiina kuljetukseen ja asennukseen haudalle.


Tämä kirjoitus oli yleisesti kerrottuna kiven matka valmiiksi hautakiveksi ja pieni kokoelma siitä, millaisia työvaiheita valmiin hautakiven jalostaminen mukanaan pitää. Kirjoituksessa ei huomioitu esimerkiksi lyhtyaukkojen poraamista, yksityiskohtaisten kaiverrusten valmistusta tai kiven asennusprosessia haudalle, joka sekin pitää sisällään monia työvaiheita. Kiven valmistus tapahtuu yrityksessämme melko lailla näin, mutta pitää muistaa myös vaadittava työ ennen valmistettavaa kiveä. Myyntiedustajamme tekevät hienoa ja asiantuntevaa työtä myydäkseen laadukkaita tuotteitamme, jotta me pääsemme niitä kunnioituksella asiakkaillemme valmistamaan, laadusta piiruakaan tinkimättä.
Comments


bottom of page