top of page
IMG_0650_edited.jpg

Hautakiven suunnittelu

Uuden hautakiven suunnittelu on aina täysin yksilöllinen projekti. Kivi voidaan toteuttaa suoraan mallistostamme tai sitä voidaan muuttaa pienimmänkin yksityiskohdan osalta asiakkaan haluamaan suuntaan. Suunnittelussa muutetaan usein kiven väriä, kokoa sekä koristeiden yksityiskohtia kivessä. Hautakivien suunnittelu on vuosien saatossa muuttunut siten, että vaihtoehtoja toteutettavaksi hautamuistomerkiksi on lähes loputtomasti.

Hautapaikka

Kiven suunnittelu lähtee usein liikkeelle siitä, että kartoitetaan hautapaikka ja siihen soveltuvat hautakivimallit kokonsa puolesta. Uurnapaikoilla kivien maksimikoot ovat yleensä pienempiä, kuin perinteisimmillä arkkuhautapaikoilla. Kun kiven koko on rajattu haudalle sopivaksi, voidaan alkaa suunnittelemaan itse hautakiveä ja kartoittamaan eri vaihtoehtoja kivimalliksi. Kaikkia kivimalleja pystytään muokkaamaan juuri asiakkaan tarpeisiin sopivaksi, sillä valikoimastamme löytyy useampaa erilaista kotimaista graniittilajia, josta valmistamme täysin uniikin hautakiven läheisenne haudalle. 

Tilantarve hautakivessä

Hautakiveä suunnitellessa tärkeää on huomioida mahdollinen tuleva tilantarve hautakivessä. Hautakivi saattaa tulla vain yhdelle hengelle tai kenties pariskunnalle, jolloin kiven suunnittelussa tarvitsee huomioida myös tuleva lisäkaiverrus. Kiven ollessa sukuhautakivi, tarvitsee tämä huomioida jo ensimmäisen nimen sijoittelussa. Valmistamiimme hautakiviin nimitietoja mahtuu aina vakiomuotoisesti aseteltuna 3, useimmiten myös 4, joten tilantarpeesta ei kannata olla huolissaan. Nokian Kiven ammattitaitoinen ja kokenut kivisuunnittelupalvelu käy yhdessä asiakkaan kanssa läpi kaikki mahdolliset ratkaisut, joita tilantarve kivessä vaatii.

esite46_edited.jpg

"Hautakiven suunnittelu on tärkeä osa hautakiven valmistusprosessia. Kivi voidaan toteuttaa suoraan mallistostamme tai esimerkiksi asiakkaan oman suunnitelman pohjalta. Vanha sananlasku: Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty - pitää paikkaansa myös hautakivien osalta". 

Hautakiven malli & muoto

Käytämme hautakivissämme kotimaista graniittia, josta valmistamme kauniit ja yksilölliset hautakivet asiakkaidemme toiveiden pohjalta. Kiven muotona voi olla suorakaide tai moneen kertaan aaltoileva muoto, tärkeintä onkin löytää sellainen lopputulos, joka miellyttää vielä vuosikymmenienkin jälkeen. Suosituimpia suomalaisilla hautausmailla käytettäviä kiven malleja ovat suorakaiteen, puoliserpentiin ja selkeän kaaren omaavat kivimallit. Kivilajit, joita hautakivissä käytetään vaihtelevat luonnollisesti omaisten ja vainajan toiveiden mukaisesti, mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa mustan, harmaan ja eri punaisten sävyjen olevan yleisimmin käytettävät kivilajit suomalaisissa hautakivissä.

 

Lohkopintainen muoto tuo kiveen eläväisyyttä ja luonnollisuutta, kun taas kiillotettu pinta luo kivelle tietynlaisen arvokkuuden ja kunnioittavan sävyn. Hautakivi voidaan suunnitella myös rakentumaan useammasta eri kivestä, perinteisemmän hautamuistomerkin sijaan.

Hautakiven tekstit & koristeet

Hautakiven kaiverruksilla ja koristeilla viimeistellään hautakivi lopulliseen muotoonsa. Kaiverruksissa voidaan käyttää suosittuja tekstifontteja tai voimme suunnitella täysin personoidun tekstisapluunan. Suunniteltaessa hautakiven tekstejä, tärkein seikka on suhteuttaa teksti kiven muihin osa-alueisiin sopiviksi. Mikäli kivessä muut yksityiskohdat ovat kullattuja, kannattaa tekstitkin kaivertaa kiveen kultaamalla, jotta kokonaisuus on yhtenäinen ja tyylikäs. Pronssikirjaimet tai prossisymbolit toimivat samalla tavalla kiven yleisilmettä noudattaen.

Hautakiven koristeilla voidaan tuoda esiin vainajan elämää ja sitä, millaisista asioista edesmennyt henkilö elämänsä aika piti. Kehittyneet ohjelmat ja työskentelyvälineet edesauttavat yksityiskohtaistenkin kaiverrusten tai symbolien lisäämisen hautakiveen vainajaa kunnioittamaan. Vuosien saatossa olemme tehneet paljon erilaisia personoituja kaiverruksia hautakiviin, kuten luontoa, harrastuksia tai työtä kunniottavia symboleita. Koristeet luovat myös omaisille tietyn muiston vainajasta, joten niiden lisääminen hautakiveen on kannattavaa.

IMG_1471.jpg

Hautakiven suunnittelu
sisältää:

  • 3D - Mallipiirros valmiista hautakivimallista, joko asiakkaan omasta suunnitelmasta tai Nokian Kiven mallistosta

  • Lupahakemukset - ja ilmoitukset paikallisesta seurakunnasta uuden hautakiven tiedoilla

  • Mahdolliset lisähakemukset ja muut tarvittavat lupadokumentit uutta hautakiveä koskien

"Kiitos kauniista kivestä"

T.V, Pirkanmaa

"Suunnitelma oli hyvä, kiitos siitä ja avusta minulle vaikean asian kanssa"

M.T, Pirkanmaa

Huippupalvelu ja kaunis hautakivi. Iso suositus toiminnallenne täältä rannikolta.

J.S, Uusimaa

"Kaikki meni hienosti, kiitos teille"

A.R, Satakunta

bottom of page