top of page
IMG_1635_edited.jpg

Hautakiven hoito

Suomalaisesta graniitista valmistetun hautakiven hoito on vaivatonta, joten kokosimme tälle sivulle muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joilla kiven puhdistus ja hoito onnistuu mahdollisimman helposti. Hautakiven yleisilmeen pitämisessä siistinä ja arvokkaana tärkein seikka on säännöllisyys. Kun kiveä huolletaan säännöllisesti, eivät epäpuhtaudet tartu kiven pintoihin niin helposti.

Hoitovinkkejä hautakivelle

Hautakiven hoidossa säännöllisyys on tärkeää, sillä tarpeeksi usein käsitelty kiven pinta luo kivelle eräänlaisen suojakuoren, joka estää lian ja epäpuhtauksien tarttumisen jatkossakin kiven pintaan. Kiven pesuun suosittelemme mahdollisimman neutraaleja pesuaineita. Esim. mäntysuopa ja yleisimmät astianpesuun tarkoitetut pesuaineet ovat hyviä valintoja hautakiven pesuun. Pesuaine levitetään ja harjataan kastellun kiven pinnoille, jonka jälkeen sen on hyvä antaa hetken aikaa vaikuttaa kiven pinnassa. Tämän jälkeen pesuaine huuhdellaan pois runsaalla määrällä vettä. Hautausmaiden vesipisteitä kannattaa hyödyntää kiven pesussa. Hautakiven pesussa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että pesuaineet pysyvät mahdollisimman tehokkaasti kiven sivuilla - ja päälliosassa. Kiven etupintaa voi myös pestä, mutta siinä tulee olla tarkkana, ettei pesuainetta pääse suurissa määrin kiven kaiverruksiin. Kaiverruksiin tehty pintakäsittely, usein kultaus tai maalaus ei kestä juurikaan pesuaineita, joten sen kanssa tulee olla tarkkana. 

Mikäli kiveen on vuosien saatossa ehtinyt pinttyä sammaleesta tai ruohosilpusta tullut selkeä likainen pinta, tarvitaan pesuun painepesuria. Pesuaine liuotetaan likaisille kohdille, jonka jälkeen kivi pestään painepesuria käyttäen. Painepesurilla pesu soveltuu kuitenkin ainoastaan kiven näkyville sivuille, sillä kivessä olevien kaiverrusten kullattu/maalattu pinta häviää painepesurin voimasta. Todella likaisissa ja yleisilmeeltään kulahtaneissa hautakivissä suosittelemme kääntymään meidän puoleemme, jotta hautakivestä saadaan jälleen tyylikäs ja arvokas kokonaisuus.

Hautakiven kullattuja tai maalattuja kaiverruspintoja kannattaa puhdistaa kevyesti mikrokuituliinalla tai vastaavalla pyyhkeellä. Kaiverrettua kultaus - tai maalauspintaa ei saa missään nimessä harjata, sillä tämä heikentää kaiverretun pintakäsittelyn kiiltoa ja näkyvyyttä huomattavasti. Uusissa hautakivissä suosittelemme, että kiven kaiverruspintoja ei käsiteltäisi lainkaan ensimmäisen vuoden aikana, jotta pintakäsittely ei lähde haurastumaan kaiverruspinnalta. Pronssikirjaimia emme suosittele käsittelemään itse, sillä mikäli niiden pintakerros rikkoontuu, alkaa kirjain muuttaa väriään huomattavasti. Pronssikirjainten käsittelyssä kannattaa olla yhteydessä meidän suuntaamme.

Kynttilät ovat tärkeässä osassa haudoilla, joten niiden käytössä kannattaa huomioida pari tärkeää seikkaa. Lyhdyllisissä hautakivissä saa polttaa ainoastaan öljykynttilöitä. Mikäli haudalla on irtolyhtyjä tai vastaavia lyhtykehysmalleja, kannattaa ne sijoitaa tarpeeksi kauas kiven pinnoista. Steariini on todella hankalaa irroittaa kotikonstein hautakiven pinnasta, joten noin kymmenen sentin väli kiven ja kynttilän välillä takaa sen, että steariini ei pääse valumaan kiven pinnoille. Lyhtykehyksen lasit puolestaan voi puhdistaa vedellä ja pienellä määrällä mietoa pesuainetta.

Tärkeimmät hautakiven hoitovinkit​

  • Teräs - tai nylonharja

  • Mieto pesuaine

  • Lyhtykehyksissä öljykynttilä

  • Kultausten käsittely liinalla

  • Kynttilät tarpeeksi kaukana kivestä

  • Painepesuri pinttyneille pinnoille

  • Säännöllinen pesu (Kevät & Syksy)

IMG_1264_edited.jpg
IMG_1991_edited.jpg

Puhelin

+358 40 8349424

Sähköposti

Seuraa

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page