top of page

Hautakiven huolto talven jäljiltä

Hautakiven kunnostukset ja huollot tulevat jälleen ajankohtaiseksi, kun mennään vauhdilla kohti kesää. Hautausmaalla näkyy entistä enemmän ihmisiä ja lumisen talven jäljiltä jälleen esiin tulleita hautakiviä hoidetaan parempaan kuntoon haudalla asioivien henkilöiden toimesta. Pienillä huoltotoimilla saadaankin hautakiven yleisilme kohoamaan pitkän talven jäljiltä jälleen uuteen loistoonsa. Listaamme alle muutaman hyödyllisen vinkin, joita hautakiven hoidossa ja kunnostuksessa kannattaa kotikonstein ottaa huomioon:


  1. Mäntysuopa tai yleisimmät astianpesuun käytettävät pesuaineet ovat paras valinta hautakiven pesuun, mikäli juuri kiven pesuun tarkoitettuja pesuaineita ei ole käytössä. Pesuainetta kannattaa käyttää mielummin runsaalla kädellä, kuin säästellen. Näin kivestä irtoaa mahdollisimman paljon epäpuhtauksia. Muista levittää pesuaine kastellun kiven pinnalle ja kun pesuaine on hangattu juuriharjalla kiven pintaan, huuhtele se runsaalla vedellä pois kivestä. Kiven pesuissa pitää olla kuitenkin tarkkana, ettei hankaa kivessä olevia kaiverruksia, sillä miedommatkin pesuaineet saattavat irroittaa kaiverruksista lehtikultaa tai maalia. Paljon vettä, vahva nylonharja, riittävä imeytymisaika pesuaineelle kiven pinnassa ja vältä pesuaineen joutumista kaiverruksiin, takaavat parhaan mahdollisen lopputuloksen hautakiven pesulle.


Kivestä on melkeinpä mahdotonta saada kaikkea pinttynyttä likaa pois kotikonstein, joten tällöin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Painepesurilla ja kiven pesuun tarkoitetuilla välineillä saadaan vuosikymmeniäkin kiven pinnalla ollut lika irtoamaan ja kiven yleisilme muuttaa huomattavasti muotoaan.


Voit tutustua hautakiven kunnostuksiin ja hinnastoomme alla olevasta linkistä:


2. Usein talven jäljiltä hautakiven kaiverrukset ovat lähteneet haalistumaan. Kaiverrus itsessään ei haalistu, vaan sille aikanaan tehty pintakäsittely alkaa menettämään väriä. Hautakiven kaiverruksia voi käsitellä myös itse, mikäli näin haluaa. Tärkeintä on ottaa huomioon käytettävän maalin laatu. Näemme turhan paljon sellaisia kaiverruksia, joita on maalattu itse ja maali alkaa haalistua kaiverruksen pinnasta melko nopeasti. Tämä on seurausta siitä, että käytetty maali ei sovellu laadukkaasti kivipinnalle. Yleisimmät alkydimaalit ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä niistä löytyy kestävyytensä lisäksi usein juuri hautakiviin soveltuvia värisväyjä, kuten kulta, hopea, musta, pronssi yms.


Pohjatyö on todella tärkeä, mikäli hautakiven tekstejä haluaa itse maalata. Vanha maali pitää poistaa mahdollisimman tehokkaasti alta ja kaiverruksen pinta täytyy pestä liasta ja muista epäpuhtauksista pois. Kun pohja on valmis maalaukselle, maalataan tarkasti kiven kaiverruksia myöden kovalla siveltimellä, jotta maalia ei roisku muualle kiveen. Lopuksi ylimääräinen maali poistetaan esim. bensiiniin kastetulla liinalla tai puhelinluettelolla kiven pinnalta pois. Suosittelemme kuitenkin, että vanhojen tekstien uudelleenkäsittelyt tilataan aina kiviliikkeestä. Tekstien entisöinnit ovat hinnaltaan melko edullisia suhteessa siihen vaivaan, jonka entisöinti kokemattomalle tekijälle tuo. Esimerkiksi meillä, Nokian Kivessä toteutetaan vanhojen tekstien uudelleenkäsittelyitä alkaen 50€ per nimi.Comments


bottom of page